niedziela, 11 marca 2012

Wspólne gotowanie # 2 i podsumowanie #1

Pierwszy tydzień wspólnego gotowania dobiega końca.Małgosia  zaproponowała zupkę z cieciorki i soczewicy..Mało osób ją ugotowało..Myślę, że powodem było to, że nie każdy lubi cieciorkę i soczewicę ..i nie każdy mógł kupić potrzebne składniki..np.ja nie znalazłam nigdzie cieciorki, ale ugotowałam zupę i bez niej.


Zupka z bloga Smaki Alzacji

Zupa z bloga Kulinarny świat

No i moja zupka 

Wspólne gotowanie #2
Kolejny tydzień wspólnego gotowania i do swojej kuchni zaprasza Mysza.
Mam nadzieję ,że tym razem dołączy się więcej osób..Mysza zaproponowała włoską kapustę faszerowaną.
To fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Znacznie mniej pracochłonna a równie pyszna. 
Jeśli spodoba się Wam  propozycja Myszy to  zapraszam w jej imieniu do wspólnego gotowania.
  • 1 duża kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!)  
  • 400 g mielonej wieprzowiny 
  • 400 g mielonej wołowiny 
  • 3/4 szklanki surowego ryżu 
  • 1 -2 jajka 
  • 1 duża cebula 
  • 1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
  • sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
  • Gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
Ryż gotujemy al dente w 3/4 szklanki wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min.
 Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy.
 Rozbieramy kapustę na liście i wycinamy z nich gruby rdzeń.
 Mięso mielimy, łączymy z ryżem, cebulką, jajkami, przyprawiamy do smaku.
Na blacie rozkładamy gazę lub ściereczkę i układamy na niej liście kapusty w okrąg.Zaczynamy od tych największych. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm.
 Teraz rozkładamy farsz mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm.
 Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Układamy kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą.
 Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki.
Teraz najważniejsze. Podnosimy gazę za rogi i formujemy zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązujemy. Gotujemy w bulionie ok 1/5 godziny.
Jeśli ten sposób faszerowania kapusty z jakichś powodów nie przypadnie Wam do gustu lub macie inny, którym chcecie się pochwalić też będzie fajnie.Podajemy z lekkim sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego.


5 komentarzy:

  1. a mogę to zrobić z cykorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz. Sama jestem ciekawa. Powodzenia.

      Usuń
  2. Szczerze mówiąc to ja nie wiem.trzeba spytać Myszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. oj kuszące...warto zrobić..zapraszam serdecznie do wspólnej zabawy..

      Usuń