niedziela, 11 marca 2012

Wspólne gotowanie # 2 i podsumowanie #1

Pierwszy tydzień wspólnego gotowania dobiega końca.Małgosia  zaproponowała zupkę z cieciorki i soczewicy..Mało osób ją ugotowało..Myślę, że powodem było to, że nie każdy lubi cieciorkę i soczewicę ..i nie każdy mógł kupić potrzebne składniki..np.ja nie znalazłam nigdzie cieciorki, ale ugotowałam zupę i bez niej.


Zupka z bloga Smaki Alzacji

Zupa z bloga Kulinarny świat

No i moja zupka 

Wspólne gotowanie #2
Kolejny tydzień wspólnego gotowania i do swojej kuchni zaprasza Mysza.
Mam nadzieję ,że tym razem dołączy się więcej osób..Mysza zaproponowała włoską kapustę faszerowaną.
To fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Znacznie mniej pracochłonna a równie pyszna. 
Jeśli spodoba się Wam  propozycja Myszy to  zapraszam w jej imieniu do wspólnego gotowania.
  • 1 duża kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!)  
  • 400 g mielonej wieprzowiny 
  • 400 g mielonej wołowiny 
  • 3/4 szklanki surowego ryżu 
  • 1 -2 jajka 
  • 1 duża cebula 
  • 1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
  • sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
  • Gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
Ryż gotujemy al dente w 3/4 szklanki wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min.
 Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy.
 Rozbieramy kapustę na liście i wycinamy z nich gruby rdzeń.
 Mięso mielimy, łączymy z ryżem, cebulką, jajkami, przyprawiamy do smaku.
Na blacie rozkładamy gazę lub ściereczkę i układamy na niej liście kapusty w okrąg.Zaczynamy od tych największych. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm.
 Teraz rozkładamy farsz mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm.
 Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Układamy kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą.
 Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki.
Teraz najważniejsze. Podnosimy gazę za rogi i formujemy zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązujemy. Gotujemy w bulionie ok 1/5 godziny.
Jeśli ten sposób faszerowania kapusty z jakichś powodów nie przypadnie Wam do gustu lub macie inny, którym chcecie się pochwalić też będzie fajnie.Podajemy z lekkim sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego.


5 komentarzy: